Kapcsolat

Herceg Gyógyír

Masszázs szalon

testi és lelki ...megújulás...

Bejelentkezés

Árainkról és a bejelentkezéshez szükséges információkról itt tájékozódhat:

Terápiás trigger pont masszázs

terapias-trigger-pont-masszazs-herceg-gyogyir-001
Terápiás trigger pont masszázs

A trigger pont terápia egy olyan specifikus masszázsként jellemezhető, ahol azokra a pontokra koncentrálunk a testen, ahonnan a fájdalom valóban ered.

A trigger pontnak nevezzük azokat a vázizomzatunkban, vagy a fasciánkban (hálószerű kötőszövet) kialakuló csomókat, amelyek kívülről ugyan nem látszódnak, és az általuk okozott fájdalom sem a trigger pont helyén jelentkezik, hanem általában kisugárzó fájdalomként jelenik meg egy másik testrészen.

A trigger pont elnevezése – szószerinti jelentése: indukálni, kiváltani – is abból eredeztethető, hogy az adott feszültségcsomó nem a fájdalom helyén található, hanem onnan kiindulva más területekre sugárzik ki a fájdalom. Ennek egyik gyakori előfordulása például, hogy a nyaki fájdalom eredője a hát egy bizonyos szakaszán található, vagy a fejfájásért nem maga a fej, hanem a nyak egy szakaszán elhelyezkedő feszültségcsomó.

terapias-trigger-pont-masszazs-herceg-gyogyir-002
Terápiás trigger pont masszázs

A trigger pontok kialakulása

A trigger pontok kialakulása teljesen hétköznapi, ismétlődő gyakori mozdulatok, házimunka vagy akár irodai munka esetén, mind vezethetnek a görcsös feszültségcsomók megjelenéséhez. Tartós túlterhelés, nehezebb tárgy emelgetése, stresszes életmód, helytelen testtartás vagy éppen pont a mozgás hiánya egyaránt okozhatja a trigger pont kialakulását.

A trigger pontokon kialakulásakor az izomcsomóban keletkezett feszültség gátolja a véráramlást, ennek hatására romlik az anyagcsere, mely tovább növeli a keletkezett feszültséget.

A kezelést megelőzően az izomzat állapotának felmérése szükséges, majd megkezdhető a feszültségben álló csomók kilazítása. Az ekkor előforduló fájdalom a kezelés részét képezni, de ennek elviselése, többszörös haszonnal jár, hiszen az állandó fájdalom és feszültség megszűnik.